Ορτανσία (Hydrangea macrophylla)


Η ορτανσία είναι φυτό ανοιξιάτικο το οποίο έχει συνδυαστεί με το Πάσχα και την γιορτή της μητέρας.


Ορτανσία (Hydrangea macrophylla)
Κατά την αγορά του, διαλέξτε φυτά ανθισμένα με βαθύ πράσινο χρώμα στα φύλλα του.

Η ορτανσία είναι φυτό εξαιρετικής καλλωπιστικής αξίας, το οποίο προσαρμόζεται σε χαμηλές θερμοκρασίες και ευδοκιμεί σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, ενώ πρέπει να ποτίζεται καθημερινά και να αποφεύγεται η επαφή του με τον μεσημεριανό ήλιο.
Για να έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, η φύτευση της ορτανσίας πρέπει να γίνεται στον κήπο τους μήνες Οκτώβρη – Νοέμβρη, ή Μάρτη – Απρίλη.

Αν επιθυμείτε να έχει ροζ άνθη, πρέπει να της βάλετε χώμα με αλκαλικό ph. Κάτι το οποίο το πετυχαίνουμε προσθέτοντας 50gr. ασβέστη ανά τετραγωνικό μέτρο.
Ορτανσία (Hydrangea macrophylla)Αν επιθυμείτε να έχει μπλε άνθη, τότε χρειάζεστε χώμα με όξινο ph. Αυτό το πετυχαίνουμε προσθέτοντας στο χώμα τύρφη και κάθε χρόνο οργανικό σίδηρο και θειικό αργίλιο.

Το κλάδεμα γίνεται μετά την ανθοφορία του στο τέλος του χειμώνα, όπου τότε αν το φυτό είναι σε γλάστρα το μεταφέρουμε σε ψυχρό μέρος μέχρι την έναρξη της επόμενης βλάστησης του.

Κατά το κλάδεμα αφήνουμε μόνο δύο φύλλα σε κάθε κλαδί. Τα πρώτα δύο χρόνια κλαδεύουμε λίγο και στη συνέχεια περισσότερο. Αρχικά αφαιρούμε τους γερασμένους βλαστούς και μετά τους πιο αδύναμους που βρίσκονται στο εσωτερικό του φυτού και φαίνεται πως δεν θα ανθοφορήσουν.

Επίσης κλαδέψτε στο 2ο μάτι τους πλάγιους βλαστούς που είχαν άνθη τον περασμένο χρόνο. Σκοπός μας με το κλάδεμα, είναι ότι πρέπει να δείχνει το φυτό συμμετρικό.Η ορτανσία είναι δικοτυλήδονο φυτό, που ανήκει στην οικογένεια Υδραγγειοειδή (Hydrangeaceae). To γένος Υδραγγεία (Hydrangea) περιλαμβάνει γύρω στα 25 είδη, που ευδοκιμούν στην Κεντρική και στην Ανατολική Ασία, κυρίως στην Κίνα και στις περιοχές των Ιμαλαΐων, όπως επίσης και στην αμερικανική ήπειρο. Καλλιεργείται ως διακοσμητικό φυτό. Είναι θαμνώδες, φυλλοβόλο φυτό. Έχει μεγάλα φύλλα μήκους έως 15 εκατοστά, σχήματος καρδιάς με οδοντωτή περιφέρεια. Οι ταξιανθίες της είναι πλούσιες, και σφαιρικές. Αποτελούνται από πολλά ροζ, κόκκινα, μοβ, μπλε και λευκά άνθη. Το χρώμα στα άνθη της καθορίζεται κυρίως από τη γενετική σύσταση του φυτού αλλά και από το έδαφος, όμως μία αλλαγή χρωματισμού μπορεί να επιτευχθεί και με διάφορους εμβολιασμούς.
Η ορτανσία καλλιεργείται ως καλλωπιστικό φυτό σε γλάστρες και κήπους . Στην Ιαπωνία αποξηραμένα πέταλα των ανθών προστίθενται στο τσάι δημιουργώντας την ποικιλία τσαγιού «ορτανσία».
Στην Ελλάδα η καλλιέργεια γίνεται κυρίως στην Αττική και το φυτό έρχεται σε ανθοπωλεία ανθισμένο σε γλάστρες από το χειμώνα μέχρι τον Μάιο.

Περιγραφή
Είναι ένας μικρός, θάμνος ύψους 0,40 εκ. έως 2,50 μ. Τα φύλλα είναι ωοειδή ή ελλειπτικά, αιχμηρά στην κορυφή πριονωτά, και έχουν μήκος 10-20 εκ. Τα άνθη είναι λευκά ή ρόδινα. Σχηματίζουν σφαιρικές, φοβοειδείς ή κορυμβόμορφες ταξιανθίες. Ευδοκιμεί σε διάφορα εδάφη, όχι όμως υγρά. Πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα. Κυριότεροι εχθροί της είναι το ωίδιο, ο μύκητας Ασκόχυτος και άλλα.

Η καταγωγή του φυτού είναι από την Κίνα και την Ιαπωνία. Στις χώρες αυτές καλλιεργείται από τα πολύ παλιά χρόνια, με ποικίλες παραλλαγές. Σταδιακά μεταφέρθηκε στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο και έγιναν διασταυρώσεις ποικιλιών, ώστε εμφανίστηκαν στο εμπόριο ομορφότερα υβρίδια.

Καλλιέργεια
Η ορτανσία ανθίζει την άνοιξη, ενώ ο πολλαπλασιασμός της προκύπτει από μοσχεύματα, με την καλύτερη εποχή της να είναι μεταξύ Ιανουαρίου και Μαΐου. Απαραίτητο για την άνθισή της είναι να περάσει το φυτό για ένα διάστημα από χαμηλές θερμοκρασίες. Όπως συμπεραίνουμε, αντέχει στις χαμηλές θερμοκρασίες, ενώ το καλοκαίρι θα πρέπει να τη φυτέψουμε σε μέρος σκιερό, με δροσιά, μακριά από τον ζεστό ήλιο. Οι νέοι βλαστοί της ορτανσίας είναι ευαίσθητοι στο παγετό, γι'αυτό ας έχουμε το νου μας όταν το φυτό μας είναι σε μικρή ηλικία.
Το άνθος της ορτανσίας είναι εντυπωσιακό και μεγάλο, απαρτίζεται όμως από πολύ μικρά λουλουδάκια που κάνουν μια μεγάλη μπάλα. Αν αφαιρούμε με ένα ψαλιδάκι κάθε τόσο, κυρίως από τα πλαϊνά μέρη, μερικά από τα ανθάκια, τότε όσα μένουν θα γίνονται μεγαλύτερα, επειδή θα απορροφούν περισσότερα θρεπτικά στοιχεία. Αυτό λοιπόν θα έχει ως αποτέλεσμα εντονότερα και μεγαλύτερα άνθη. Το κλάδεμα ανθοφορίας της ορτανσίας γίνεται όταν το φυτό μας είναι σε ηλικία ενός έτους, ενώ δε χρειάζεται κλάδεμα διαμόρφωσης, μιας και το σχήμα του άνθους είναι σφαιρικό από τη φύση του. Τα γέρικα και ξερά κλαδιά της θα πρέπει να αφαιρούνται, ενώ τυχόν κιτρίνισμα στα φύλλα τη στιγμή όμως που οι γραμμές σε αυτά παραμένουν πράσινες, ερμηνεύεται ως έλλειψη σιδήρου λόγω των πολλών νερών. Σε αυτή την περίπτωση μειώνουμε το νερό στο πότισμα και εφοδιαζόμαστε σίδηρο από ένα γεωπονικό κατάστημα. Τέλος, φροντίστε να προσθέστε κάποιο λίπασμα πλούσιο σε οργανικά και ιχνοστοιχεία.

Πηγές: DIYTV econews.gr  https://el.wikipedia.org