Βλαβερά Έντομα Φυτών και Αντιμετώπιση τους


Δυστυχώς, αν διατηρείτε στο σπίτι σας φυτά, υπάρχει πάντα η πιθανότητα να υποστούν ζημιές από βλαβερά έντομα. Είτε πρόκειται για αυτά που γλείφουν τους χυμούς, τρώνε φύλλα ή φωλιάζουν στις ρίζες, σε μερικές περιπτώσεις μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες στα φυτά, ακόμη και να τα εξοντώσουν.

Γι’ αυτό, συνιστάται άμεση αντιμετώπισή τους μόλις εντοπιστούν, ώστε να μην μετατραπούν σε βλαβερούς οργανισμούς.

Τα πιο γνωστά και συνηθισμένα βλαβερά έντομα που προσβάλουν τα φυτά είναι οι αφίδες (ψείρες), ο τετράνυχος, ο ψευδόκοκκος, τα κοκκοειδή, ο αλευρώδης (άσπρη μύγα), ο θρίπας και διάφορα έντομα εδάφους. Αν το πρόβλημα εντοπιστεί αρκετά νωρίς, θα μπορείτε να το αντιμετωπίσετε και πιο εύκολα. Συνήθως, τα έντομα εμφανίζονται στα φυτά την άνοιξη, με τις ζέστες, κυρίως στα νέα βλαστάρια και στην κάτω πλευρά των φύλλων.


Αφίδες (Ψείρες-Μελίγκρα)
Αφίδες (Ψείρες-Μελίγκρα): Οι αφίδες είναι μικρά έντομα (2 χιλ.) που τρέφονται μυζώντας χυμούς από τα φυτά. To χρώμα των αφίδων είναι μπλε, πράσινο ή κίτρινοπράσινο. Εμφανίζονται πάνω στα νεαρά βλαστάρια και στην κάτω επιφάνεια των φύλλων, συνήθως κατά ομάδες. Η καταπολέμηση τους είναι εύκολη και μπορεί να γίνει έγκαιρα αφού χρειάζεται αρκετός αριθμός αφίδων ανά φυτό για να προκληθεί σημαντική ζημιά. Μερικά από τα συμπτώματα που προκαλούν οι αφίδες είναι οι κηλίδες ή λωρίδες και ο αποχρωματισμός του φυτικού ιστού. Μερικά είδη επίσης μεταφέρουν ιούς. Η μεγάλη προσβολή καλύπτει τα φυτά με ένα κολλώδες στρώμα. Προκαλούν ζημιές σε ρίζες, βλαστούς, φύλλα, καρπούς στα οποία δημιουργούνται παραμορφώσεις, μαραίνονται και τα άνθη πέφτουν. Τα φυτά μπορεί επίσης να μαραθούν να γίνουν πρόωρα καφέ και να πεθάνουν. Οι πασχαλίτσες τρώνε τις αφίδες, οπότε μπορούν να σας βοηθήσουν στην καταπολέμησή τους.

Τετράνυχος (Ακάρεα): Η ξηρή και ζεστή ατμόσφαιρα που επικρατεί την άνοιξη και το καλοκαίρι, ευνοεί την εμφάνιση του πολύ βλαβερού τετράνυχου. Οι τετράνυχοι δεν είναι έντομα αλλά ανήκουν στα αρθρόποδα, τα ακάρεα (αραχνοειδή). Είναι υπερβολικά μικροσκοπικοί και δεν φαίνονται με γυμνό μάτι. Χρειάζεται μεγεθυντικός φακός για να τους διακρίνουμε. Συνήθως επιτίθενται σε τρυφερά φύλλα και μπουμπούκια. Τα φυτά που έχουν προσβληθεί από τετράνυχο χάνουν το πράσινο χρώμα τους και εμφανίζονται με μια μπρούτζινη ή ξεπλυμένη όψη. Σε αρκετές περιπτώσεις, οι τετράνυχοι σχηματίζουν έναν αραχνοειδή ιστό που τυλίγει τα φρέσκα φυλλαράκια και τα ξεραίνει. Επιτίθεται κυρίως σε τριανταφυλλιές και γιασεμί αλλά και σε άλλα είδη. Όταν ένα φυτό προσβληθεί από τετράνυχο είναι πολύ δύσκολο να καταπολεμηθεί και πολλές φορές αδύνατο.
Ο τετράνυχος μπορεί να κάνει μεγάλη ζημιά στα φυτά ακόμα και να καταστρέψει ολόκληρο το φυτό σε λίγες μόλις ημέρες. Αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, είναι πολύ πιθανό να επεκταθεί και σε άλλα, ακόμα και ανθεκτικά φυτά. Γι’ αυτό, απομονώστε αμέσως το προσβεβλημένο φυτό. Συχνά υποτροπιάζει, γι’ αυτό επαναλάβετε τους ψεκασμούς.
Για να περιορίσετε την πιθανότητα εμφάνισης του τετράνυχου, μαζεύετε τα πεσμένα φύλλα που συγκεντρώνονται στις γλάστρες και κυρίως ξεριζώνετε τα αγριόχορτα που φυτρώνουν γύρω από τα φυτά. Επίσης, φροντίστε να αυξήσετε την υγρασία, ψεκάζοντας/καταβρέχοντας τα φυτά σας το μεσημέρι.

Ψεδόκοκκος (Βαμβακάδα): Είναι πολύ διαδεδομένο κοκκοειδές που προσβάλλει πολλά είδη φυτών. Οι ψευδόκοκκοι μοιάζουν με μικροσκοπικές τουφίτσες από βαμβάκι και συνήθως βρίσκονται στην κάτω επιφάνεια των φύλλων ή σε κλαδιά στα σημεία που ενώνονται με τους μίσχους. Τα λευκό κηρώδες κέλυφός τους, προστατεύει τα έντομα από τους ψεκασμούς κάνοντας την καταπολέμησή τους δυσκολότερη. Γενικά προτιμά υγρά και σκιερά μέρη, ενώ ο ξηρός καιρός δεν το ευνοεί. Σκουπίζοντας κάθε έντομο με λίγο βαμβάκι βουτηγμένο σε οινόπνευμα θα τα εξουδετερώσετε, αλλά επειδή συνήθως τα ανήλικά τους είναι πολύ μικρά και πολύ καλυμμένα πολύ πιθανόν να επανεμφανιστούν. Γι' αυτό ψεκάστε με εντομοκτόνο και επιθεωρείτε τα φυτά σας τακτικά.

Αλευρώδης (Άσπρη μύγα): Το ενήλικο του αλευρώδη μοιάζει με μικρή λευκή μύγα (1 χιλ.). Το όνομά του το πήρε από τη λευκή κηρώδη ουσία που καλύπτει τις διαφανείς πτέρυγές του. Το χρώμα του σώματός του είναι κιτρινωπό και έχει μαύρους οφθαλμούς. Η απομύζηση φυτικών χυμών κάνει τα φύλλα εύθραυστα και υποβαθμίζει την ποιότητά τους. Επιπλέον τα κολλώδη εκκρίματα του εντόμου λερώνουν τα φύλλα. Η καταπολέμησή του είναι δύσκολη γιατί κατά τον ψεκασμό μετακινείται πετώντας. Το κατάλληλο στάδιο για να τα αντιμετωπίσετε είναι όταν τα έντομα μοιάζουν με κοκκοειδή (πρώιμο στάδιο) και δεν μπορούν να κινηθούν. Ο κατιφές μπορεί να απωθήσει τον αλευρώδη αν φυτευτεί γύρω από άλλα φυτά.

Kοκκοειδή: Κοκκοειδή ονομάζονται τα έντομα που σε ένα στάδιο της ζωής τους είναι σταθερά προσκολλημένα στον ξενιστή και απομυζούν χυμούς. Τα κοκκοειδή συνήθως περνούν απαρατήρητα και εμφανίζονται σε μεγάλους αριθμούς. Έχουν σχήμα οβάλ, μήκος 3 χιλ. περίπου και μοιάζουν με μικρά καφέ λέπια. Η καταπολέμησή τους είναι λίγο δύσκολη γιατί το κέλυφός τους τα προστατεύει. Εμφανίζονται κυρίως στους μίσχους, πάνω στα κλαδιά και στην κάτω επιφάνεια των φύλλων, αλλά μερικές φορές και στο πάνω μέρος του φύλλου. Τα κοκκοειδή απομυζούν τους χυμούς των φυτών και τα μαραίνουν. Επίσης προκαλούν κίτρινα στίγματα ανάμεσα κυρίως στα νεύρα των φύλλων. Εκκρίνουν ένα κολλώδες επίστρωμα που προσελκύει τα μυρμήγκια και άλλα παρασιτικά έντομα. Μόλις εντοπίσετε προσβολή από αυτό το έντομο, ψεκάστε με εντομοκτόνο.

Θρίπας: Ο θρίπας είναι ένα πολύ μικρό σε μέγεθος έντομο που δύσκολα διακρίνεται. Το ενήλικο έχει πλήρως ανεπτυγμένα φτερά με τα οποία μπορεί να πετάξει και είναι ανοικτό καφέ χρώμα με λεπτό σχήμα. Τρέφεται γρατζουνώντας τα φύλλα για να αντλήσει τους χυμούς του φυτού αφήνοντας τα φύλλα κατεστραμμένα και με ευδιάκριτες χαρακιές. Ελκύεται από το άρωμα των ανθέων και όταν βρίσκεται μέσα σε αυτά τρέφεται με τη γύρη και τους τρυφερούς ιστούς των πετάλων, δημιουργώντας κηλίδες που μειώνουν την εμπορική αξία των δρεπτών ανθέων. Μερικά είδη του εντόμου αυτού μεταφέρουν και ιούς.

Έντομα εδάφους: Τα έντομα εδάφους εντοπίζονται συνήθως όταν βγαίνουν στη επιφάνεια του χώματος ενώ ποτίζουμε. Τα ενήλικα και οι νύμφες από διάφορα έντομα μπορεί να πετούν ή να σέρνονται γύρω από την επιφάνεια του εδάφους. Τρέφεται με τα μικρά ριζίδια των φυτών με αποτέλεσμα όταν εμφανίζονται σε μεγάλους πληθυσμούς να μαραίνονται και να εμποδίζεται η ανάπτυξή τους. Στις περισσότερες όμως περιπτώσεις δεν προξενούν πραγματική βλάβη στα φυτά. Μουσκεύοντας το έδαφος με διασυστηματικό παρασιτοκτόνο διάλυμα, συνήθως το πρόβλημα λύνεται.

Μυρμήγκια: Τα μυρμήγκια τρέφονται από τις εκκρίσεις άλλων βλαβερών εντόμων, όπως αφίδες και ψευδόκοκκοι. Οι ζημιές που μπορούν να προξενήσουν είναι στο ριζικό σύστημα του φυτού καθώς σκάβουν για να φτιάξουν την φωλιά τους. Μουσκεύοντας το έδαφος με διασυστηματικό παρασιτοκτόνο διάλυμα, συνήθως το πρόβλημα λύνεται. 

Τακτική λίπανση, φροντίδα και αερισμός κάνουν ένα φυτό πιο υγιές και συνεπώς, πιο ανθεκτικό σε προσβολές εντόμων.