Το Κυκλάμινο Cyclamen


Το κυκλάμινο είναι ιθαγενές φυτό της Κεντρικής Ευρώπης και της Μεσογείου. 
Ανήκει στην οικογένεια των Πριμουλιδών (Primulaceae).
Cyclamen Είναι φυτό πολυετές, ποώδες, ύψους 15-30cm. Τα άνθη του εμφανίζονται μεμονωμένα στις άκρες μακριών και γερών στελεχών, σε λευκό, πορφυρό, κόκκινο, ροζ και μοβ χρώμα. Μεγάλο πλεονέκτημα του φυτού αποτελεί η ανθοφορία του, η οποία κρατάει για μεγάλο χρονικό διάστημα, διότι τα άνθη του ανανεώνονται συνεχώς.

Είναι κυρίως γλαστρικό φυτό και χρησιμοποιείται για τη διακόσμηση εσωτερικών χώρων όλο το χειμώνα, το ενδιαφέρον μας, όμως, το προκαλεί με την εντυπωσιακή του εμφάνιση κατά την περίοδο των Χριστουγέννων. Ακόμη μπορεί να φυτευτεί στο έδαφος σε κήπους όπου σχηματίζει ωραίες μπορντούρες ή συστάδες αλλά πάντα σε σκιερά σημεία.


Ο τρόπος πολλαπλασιασμού του γίνεται αποκλειστικά  με σπόρο, διότι οι κόνδυλοι δεν παράγουν βολβίδια ούτε και τεμαχίζονται. Η σπορά γίνεται το  Σεπτέμβριο σε μίγμα τύρφης και φυλλοχώματος σε απόσταση 2,5~3cm. Η ανθοφορία τους δηλαδή από το Νοέμβριο έως την άνοιξη ξεκινά 15-18 μήνες μετά τη σπορά.

Είναι φυτό που αγαπάει  το  δροσερό και υγρό κλίμα , αντέχει στις χαμηλές θερμοκρασίες (και κάτω από 0οC), άριστες θερμοκρασίες είναι 13-18οC. Είναι ευπαθή στην ηλιοφάνεια γι’ αυτό την άνοιξη επιβάλλεται η σκίαση αυτών. Είναι οξύφιλο φυτό, και αναπτύσσεται σε εδάφη που είναι πλούσια σε οργανική ουσία, ελαφρά στραγγερά και ημισκιαζόμενα.

Προσοχή κατά την περίοδο του καλοκαιριού επιβάλλεται η σκίαση διότι δημιουργούνται εγκαύματα στα φύλλα.

Τέλος, καλό θα ήταν να πάρουμε κάποια μέτρα για να μην αντιμετωπίσουμε σοβαρά προβλήματα όπως είναι τα εγκαύματα, από τον ήλιο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η επιμήκυνση των μίσχων, σε συνθήκες μειωμένου φωτισμού και καταστροφή των ανθοφόρων οφθαλμών, σε συνθήκες μειωμένου φωτισμού και υψηλής θερμοκρασίας.


Γι αυτό μην ξεχνάτε! Να προσφέρεται σκίαση στα φυτά σας κατά την περίοδο του καλοκαιριού και να παρακολουθείται συχνά την θερμοκρασία και τον φωτισμό του χώρου που έχετε επιλέξει για το δικό σας Κυκλάμινο.

πηγή: www.fitagora.gr