Νέο οικοσύστημα σε χρόνο μηδέν – Το πείραμα που δημιούργησε μια όαση στη μέση το Ατλαντικού


Στις αρχές του 1800 το Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό χρειαζόταν νέα βάση στον Ατλαντικό. Το νησί της Αναλήψεως βρισκόταν στην καλύτερη θέση αλλά ήταν ένας τόπος άγονος και ακατάλληλος για ανθρώπινη διαβίωση. Ο βοτανολόγος Joseph D. Hooker έλυσε το πρόβλημα. Εμπνευσμένος ίσως από τον καλό του φίλο Κάρολο Δαρβίνο, έστειλε φυτά από όλον τον κόσμο και δημιούργησε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα ένα λειτουργικό γόνιμο μίνι-κόσμο.

Ο Κάρολος Δαρβίνος σταμάτησε στο νησί της Αναλήψεως, ένα μικρό ηφαιστειογενές νησί στη μέση του Ατλαντικού, το οποίο απέχει 1.536 χλμ. από τις αφρικανικές ακτές και 2.048 χλμ. από τις ακτές της Νότιας Αμερικής.
Το όνομα Νησί της Αναλήψεως (Ascencion) το είχε δώσει ένας Πορτογάλος θαλασσοπόρος το 1501, όταν το είχε ανακαλύψει ανήμερα της Αναλήψεως του Σωτήρος. Ο Κάρολος Δαρβίνος είχε αρχίσει το ταξίδι του με το πλοίο «Beagle» που θα κρατούσε τρία χρόνια.
H εικόνα που αντίκρισε όταν πάτησε το πόδι του στη στεριά ήταν απογοητευτική. Μαύρη λάβα κάλυπτε το άγονο έδαφος του νησιού, το οποίο σφυροκοπούνταν συνεχώς από ξηρούς ανέμους που προέρχονταν από την Αφρική, ενώ η βροχή που έπεφτε εξατμιζόταν αμέσως. Ο πατέρας της θεωρίας της εξέλιξης δεν σταμάτησε ξανά στο Νησί της Αναλήψεως.
Αν όμως έφτανε μερικές δεκαετίες αργότερα δεν θα πίστευε στα μάτια του. Μεγάλες περιοχές καλύπτονταν από θάμνους, λουλούδια και δάση μπαμπού, ενώ μπανανιές, ευκάλυπτοι και κωνοφόρα από μακρινές γωνιές της Γης ευδοκιμούσαν στον άλλοτε έρημο τόπο.
Η μαγική μεταμόρφωση του άγονου νησιού οφείλεται στο γνωστό Άγγλο βοτανολόγο Joseph D. Hooker, στενό και πιστό φίλο και συνεργάτη του Δαρβίνου.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο τεύχος που κυκλοφορεί                 πηγη: http://www.scienceillustrated.gr/