Η ηχορύπανση προκαλεί σύγχυση σε χταπόδια και καλαμάρια


Το γεγονός ότι η ηχορύπανση στους ωκεανούς μπορεί να προκαλέσει σύγχυση ή να τραυματίσει θαλάσσια είδη, όπως τα ψάρια και τα δελφίνια,  ήταν γνωστό από παλιά. Αυτό που προκαλεί εντύπωση ωστόσο είναι ότι, σύμφωνα με νέα έρευνα, η ηχορύπανση δημιουργεί προβλήματα ακόμα και στα καλαμάρια.
Ειδικότερα, η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρησηFrontiers in Ecology and the Environment, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ακόμα και η περιορισμένη έκθεση σε ήχους χαμηλής συχνότητας μπορεί να προκαλέσει ζημιά στα καλαμάρια, τις σουπιές και τα χταπόδια, αποπροσανατολίζοντάς τα.

Όπως επισημαίνουν οι συντάκτες της έκθεσης, το συμπέρασμα αυτό προκαλεί μεγάλη ανησυχία δεδομένου ότι η ναυσιπλοΐα, η εμπορική αλιεία και άλλες δραστηριότητες, όπως οι υπεράκτιες γεωτρήσεις, παρουσιάζουν σημαντική αύξηση τα τελευταία χρόνια.
Όλες αυτές οι δραστηριότητες παράγουν ήχους χαμηλής συχνότητας που φαίνεται πως τραυματίζουν τα ψάρια και τα μαλάκια.
«Αν η περιορισμένη έκθεση σε σχετικά χαμηλή συχνότητα μπορεί να προκαλέσει τόσο σοβαρό ακουστικό τραύμα, τότε οι επιπτώσεις της συνεχόμενης ηχορύπανσης υψηλής έντασης στους ωκεανούς εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους», τόνισε σε δηλώσεις του ο επικεφαλής της μελέτης,  Michel Andre, από το τεχνικό πανεπιστήμιο της Καταλονίας στη Βαρκελώνη.