Μόνο πουλιά μπορούν να μιμούνται την ανθρώπινη φωνή;


Όπως είναι γνωστό, πολλά πουλιά έχουν την ικανότητα να μιμούνται την ανθρώπινη φωνή και να προφέρουν λέξεις. Οι καλύτεροι μίμοι της ανθρώπινης φωνής είναι οι μεγάλοι παπαγάλοι, τα παπαγαλάκια του είδους Melopsittacus undulatus της Αυστραλίας και οι μάινες.

Σε ό,τι αφορά άλλα ζώα, ελάχιστες είναι οι τεκμηριωμένες μαρτυρίες. Ορισμένοι ιδιοκτήτες γατών ισχυρίζονται, για παράδειγμα, ότι τα κατοικίδιά τους μπορούν να αναπαράγουν ανθρώπινους ήχους, αλλά κάτι τέτοιο δεν έχει διερευνηθεί επιστημονικά.
Πρόσφατα, όμως, επιβεβαιώθηκε ότι οι ελέφαντες διαθέτουν μια αξιοσημείωτη ικανότητα να βγάζουν ήχους που θυμίζουν την ανθρώπινη φωνή. Σε ένα ζωολογικό κήπο στη Νότια Κορέα, ένας φύλακας άκουσε μια μέρα κάτι σαν ανθρώπινη ομιλία στο στάβλο ενός ελέφαντα. Αποδείχθηκε ότι προερχόταν από το 15χρονο ινδικό ελέφαντα Kosik. Ο ελέφαντας μπορούσε να προφέρει μικρές λέξεις, όπως «bal» (φαγητό), «joa» (καλός) και «anja» (κάτσε).
Κατά κανόνα, οι ελέφαντες βγάζουν ήχους μόνο με την προβοσκίδα τους, αλλά οι επιστήμονες που μελέτησαν τον Kosik ισχυρίζονται πως μπορεί να μιμηθεί ανθρώπινους ήχους ξεφυσώντας αέρα από την προβοσκίδα του και διαμορφώνοντας τον ήχο με τη γλώσσα, τα πλαϊνά δόντια και το εσωτερικό από τους χαυλιόδοντές του.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το γεγονός ότι ο ελέφαντας έχει μάθει από το φροντιστή του μερικές λέξεις και τις επαναλαμβάνει –σαν παπαγάλος– δείχνει τον ιδιαίτερα στενό δεσμό που υπάρχει μεταξύ τους.                      πηγη:http://www.scienceillustrated.gr